Verschil tussen epileren, scheren en waxen/harsen

Je bekijkt nu Verschil tussen epileren, scheren en waxen/harsen

Om je benen, bikinilijn en oksels te ontharen zijn er verschillende methoden. Omdat veel mensen een hekel hebben aan scheren kiezen veel vrouwen om de haren te verwijderen met een epileerapparaat of door te waxen/harsen. Wat is hier het voordeel van ten opzichte van scheren?

Epileren als beste keus

braun-silk-epil-9-beste-epilators

Epileren is wat ons betreft de beste keus. Een epileerapparaat beschikt over roterende pincetjes die de haartjes met wortel en al in een split second verwijderen. Waarom epileren wat ons betreft de beste keus is? Op de eerste plaats verwijdert een epileerapparaat de haartjes met wortel en al, net zoals je dit handmatig met een pincet kunt doen of door te waxen of harsen. Doordat de haartjes met wortel en al worden verwijdert kan het wel tot 4 weken duren voordat de haartjes terug zichtbaar zijn. Onderstaande afbeelding toont het verschil tussen epileren en scheren.

scheren-vs-epileren-epilator

Ten opzichte van harsen/waxen en epileren heeft scheren als voordeel dat het snel en pijnloos gaat, maar een nadeel is dat de haartjes weer snel zichtbaar zijn. Scheer je de haartjes af dan verwijder je de haartjes alleen aan de oppervlakte. Zeer vlak onder de huid blijven ze zitten en kunnen ze na enkele dagen als stoppeltjes al weer zichtbaar zijn. Zo zal je bijna elke week (soms meerdere keren per week) moeten scheren voor hetzelfde resultaat. Onderstaande afbeelding laat dit zien. Bij scheren staan de haartjes dan al lang weer boven. Epileren is effectiever omdat de haartjes met de wortel worden verwijderd en dus minder snel terugkomen

teruggroeien-haartjes-scheren-verschil-epilator

Dat epileren meer pijn doet dan scheren nemen we maar voor lief, we moeten het tenslotte minder vaak doen en het is minder gedoe. Bij scheren moet je immers eerst de huid nat maken, scheerschuim toevoegen, scheren, de scheermesjes tijdens het scheren regelmatig schoonspoelen, dit proces herhalen maar dan tegen de haargroeirichting in, etc. Wij hebben de Philips SatinPerfect en de Braun Silk-epil 9 als beste getest. Deze twee epilators doen erg goed hun werk en verwijderen de meeste haren. Ze hebben bovendien meerdere opzetstukken, mogelijkheden en accessoires.

Met harsen/waxen behaal je ongeveer hetzelfde resultaat als met een epilator. Het doet ook ongeveer even veel pijn. Voordeel van een epilator is echter dat je geen voorbereiding nodig hebt, het is gemakkelijk, schoon en snel en je moet geen chemicaliën of vreemde stoffen gebruiken, zoals dat bij harsen/waxen wel moet. Harsen is daarnaast minder makkelijk als het gebruik van een epilator en bovendien tijdrovender. De onervaren harser zal de ervaring hebben dat harsen rommelig, pijnlijk, en moeilijk is. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de haartjes door verkeerd harsen niet volledig worden uitgetrokken maar net onder de huid afbreken waardoor de haartjes snel weer aangroeien. Dat heb je met een epileerapparaat niet.Het belangrijkste verschil met harsen is misschien wel dat je bij een epileerapparaat niet hoeft te wachten totdat de haartjes terug gegroeid zijn. Het probleem van harsen is dat de haartjes iets minder dan een cm groot moeten zijn om opnieuw effectief te harsen (3-4 weken haargroei).

verschil-harsen-epileerapparaat

De keuze voor scheren of epileren en of je dit droog of nat of elektrisch of met de hand doet, is een heel persoonlijke keuze. Wij vinden het epileren met een epileerapparaat een effectieve manier om de haartjes voor een langere periode te verwijderen! Wij hebben de Philips SatinPerfect en de Braun Silk-epil als beste getest. Deze twee epilators doen erg goed hun werk en verwijderen de meeste haren. Ze hebben bovendien meerdere opzetstukken, mogelijkheden en accessoires. De Philips satinPerfect koop je hier. De Braun Silk-epil koop je hier.

Meer artikelen gerelateerd aan ontharen

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Sighn

    Effe wennen, maar wel makkelijker (minder vaak scheren)

Geef een reactie