Scheren in bad of onder de douche

Je bekijkt nu Scheren in bad of onder de douche

Regelmatig terugkerend item op ScheerTips.com, feit of fabel. Het stikt van de (spook)verhalen op het internet over scheren, maar kloppen deze verhalen eigenlijk wel. Wij zoeken het voor je uit, met deze keer: Scheren in bad of onder de douche?
[do_widget id=text-8]

Het effect van scheren in bad of onder de douche

Het advies en de tips op internet zijn vaak wat tegenstrijdig en verwarrend. Een veelgehoord advies is het nemen van een warme douche of bad vlak voor het scheren. Dat advies is in eerste instantie niet eens zo slecht of verkeerd. Het warme water maakt namelijk de haartjes iets zachter, de huid soepel en je verwijdert bacteriën. Het warme water zet je poriën open waardoor de haartjes beter afgeschoren kunnen worden. Koud water laat daarentegen de poriën sluiten en maakt de huid wat stugger, met meer scheerirritatie en lelijke snijwondjes tot gevolg kan hebben. Bovendien is water naast een goed scheermesje onmisbaar om goed te kunnen scheren. Water helpt om het scheermes comfortabel over de huid te laten glijden.

Maar let op: niet te lang douchen

Water laat je huid iets opzwellen. Wanneer je lekker lang in bad ligt of een uitgebreide douche hebt genomen week je het natuurlijke olie-laagje van je huid af en kan het water makkelijk in de hoornlaag (de buitenste laag van je huid) trekken. Net als bij een spons zwelt deze laag dan op. Je ziet dat het beste bij de vingerstoppen en voetzolen aan de rimpels die ontstaan maar het effect is hetzelfde op het gezicht, benen en andere lichaamsdelen.

Als je jezelf onder de douche of in bad wilt scheren doe je dat dus vooral aan het begin en zeker niet na uitgebreid badderen of aan het einde van een lange douchebeurt. Langer dan 10 minuten onder of in het warme water doet de positieve effecten zoals die hierboven beschreven zijn teniet en zorgt voor een minder glad scheerresultaat. Door het opzwellen kun je de haartjes minder dicht op de huid afscheren (resultaat: stoppels) en is de kans op sneetjes en irritatie groter. Wil je na een lange periode in het water alsnog scheren? Dat kan, maar wacht na het afdrogen dan zeker 10 minuten zodat de huid zich weer terug kan trekken.

Conclusie

Scheren na of in een douche of bad is alleen zinvol als je niet langer dan 10 minuten met het warme water in contact komt. In dat geval heeft het warme water een aantal positieve effecten op het scheerresultaat en comfort. Een langere periode van vocht op de huid is niet aan te raden voor wie glad en goed wil scheren.
[do_widget id=text-9]
Fotocredits: The small things, uitsnede, P▲IGE WILLI▲MS

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Kate

    Dat klinkt op zich logisch. Kort douchen / bad is nuttig, te lang eerder nadelig. Wat ik vaak doe is in bad gaan en mij dan direct scheren zonder eerst een half uurtje te weken 😀 Als ik minder tijd heb doe ik dat in de douche ook zo, kraan aan, water op de huid, scheren en daarna pas lekker (lang) ontspannen onder het warme water.

Geef een reactie