Scheermesjes in olie bewaren?

Scheermesjes in olie bewaren?

Op verschillende websites wordt het advies gegeven om scheermesjes in olie te bewaren om ze zo langer scherp te houden. De gedachte daarachter is dat de olie er voor zorgt dat er minder lucht bij het metaal kan komen waardoor corrosie voorkomen wordt. De olie sluit het scheermes als het ware luchtdicht af. Dit artikel beschrijft hoe je scheermesjes in olie kan bewaren en we geven ons advies over deze methode van mesjes bewaren.

Hoe werkt het?

Voor het bewaren van scheermesjes gebruik je best gewone normale (natuurlijke / plantaardige ) keukenolie, zoals zonnebloem of olijfolie. Het is wellicht overbodig om hier neer te schrijven maar voor de zekerheid vermelden we het toch: gebruik geen synthetische olie (zoals smeerolie) of minerale olie (zie wikipedia). De minerale olie is dan misschien wel goed voor het mesje maar het is minder goed te verwijderen en het is geen goedje dat je op je huid wilt krijgen tijdens het scheren (het is namelijk een bijproduct van benzine)! Goed voor normale messen en tuingereedschap maar niet voor iets wat op je huid moet komen. Natuurlijke, plantaardige, olie gebruiken dus, dit is goedkoop, ruikt niet al te slecht, sluit de lucht goed af en is niet slecht voor je huid.

De werkwijze is als volgt. Spoel het scheermesje na gebruik goed schoon onder de kraan en maak het eventueel vrij van zeep, huid en waterresten (zie onder: ons advies). Schut het overtollige water er af of maak het droog met een handdoek. Doe daarna een laagje olie in een schaaltje en leg het mesje daarin, zodat het geheel luchtdicht wordt afgesloten en het overgebleven water niet aan het metaal kan vasthechten. Je kunt de mesjes tot gebruik in de olie laten staan. Voor gebruik spoel je het mesje eerst goed schoon met warm water. Nadat de olie van het mesje is verwijderd kun je scheren als vanouds. Je kunt de olie meerdere malen gebruiken.

logo_bolZijn je scheermesjes aan vervanging toe? Koop ze dan met korting bij bol.com!

Ons advies

Dat klinkt positief. Toch raden we het af om de scheermesjes in olie te bewaren. Hoewel het zeker niet slecht is, is het bewaren in olie niet noodzakelijk. De olie zorgt er dan wel voor dat er minder lucht en water bij de mesjes kan waardoor corrosie van het metaal vertraagd wordt, toch blijven de minuscule zeep-, water- en huidresten op de mesjes aanwezig. Juist die restjes zorgen er mede met water en lucht voor dat het mes bot wordt. Het goed reinigen van de mesjes, bijvoorbeeld met een razorpit of op een oude spijkerbroek/handdoek en het goed droog maken is meer dan voldoende om de mesjes scherp te houden. Zijn de mesjes schoon en vooral droog dan is bewaren in olie zeker niet meer noodzakelijk, maar mag natuurlijk wel (het is zeker niet slechter voor de mesjes). Het kost je alleen elke keer moeite om de mesjes vrij van olie te maken.

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Adriaan

    Ik had de tip op een andere website gelezen en toegepast, maar het was geen succes. De olie is lastig van de mesjes te halen en komt ook op je huid. Helaas lees ik het advies op jullie website om dit niet toe te passen nu pas…

  2. Chiara van Vliet

    Maakt het uit of de olie op je huid komt?

Geef een antwoord