Hoe starten / beginnen met scheren safety razor

Je bekijkt nu Hoe starten / beginnen met scheren safety razor

Veel gestelde vragen door mensen die willen beginnen met het scheren van hun gezicht met een safety razor / krabber zijn onder andere wat ze nu precies nodig hebben, welk scheermes ze moeten kopen, of scheerzeep noodzakelijk is en welk andere spulletjes nog meer nodig zijn. Dit artikel geeft een antwoord op de vraag wat je nodig hebt.
[do_widget id=text-8]

Welke spullen heb ik nodig

Voor het scheren met een safetyrazor heb je eigenlijk alleen een houder voor de scheermesjes nodig. Het kopen van scheercrème of zeep, een kwast en aftershave kun je als extraatje aanschaffen maar zijn niet direct noodzakelijk. Voor het scheren kun je gewoon gebruik maken van normaal scheerschuim en met je handen kun je het schuim gelijkmatig verdelen.

Welke houder

De Safety Razor is een klassiek scheermes dat werkt met dubbelzijdige scheermesjes, ook wel ‘double edge blades’ genoemd. Er zijn heel veel verschillende houders te koop. Hierbij geldt dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt, zowel in aanschafprijs als in design. Een kwalitatief goede houder koop je echter al voor maximaal 25-45 euro. De Muhle Double Edge Safety Razor (schroefsluiting – Dichte kam) gebruiken wij zelf.

Open of gesloten kam?

U kunt kiezen tussen een houder met ‘Open kam’ of met een ‘Gesloten kam’. Bij de gesloten kam ligt het mesje goed beschermd in de kop en is daardoor geschikt voor de beginnende scheerder! Het mes met de open kam vraagt door zijn getande kop en grote ruimte tussen mes en de kop enige training en ervaring voor goed gebruik. De meest verkochte en gebruikte krabber is die met de gesloten kam. Deze houder raden we dan ook aan voor de beginnende Safety Razor gebruiker

Daarnaast zitten er verschillen in de systemen om mesjes te bevestigen en verwisselen in de houder. Onze voorkeur heeft een houder met schroefsysteem omdat dit wat steviger en degelijker is dan een versie met vlindersluiting.

Welke mesjes

Er is een grote keuze aan scheermesjes die je in de houder kunt stoppen. De scheermesjes hebben standaard maten en passen in elk klassiek scheermes. Gemiddeld kun je 5 tot 10 scheerbeurten doen met een mesje. De meeste gerenomeerde scheerwinkels / webshops verkopen alleen mesjes van goede kwaliteit. Derby, Merkur en Feather hebben onze voorkeur.

Scheercrème, zeep en kwast

Zoals eerder vermeld is aanschaf van scheercrème of zeep niet noodzakelijk aangezien je ook met normaal scheerschuim met een safetyrazor kunt scheren. Wel is het zaak om in dat geval het scheerschuim voldoende gelijkmatig en dun aan te brengen. Het aanbrengen van scheercrème of zeep met een kwast maakt het traditionele scheren echter wel compleet. Onze ervaring is dat het aanbrengen van scheercrème met een scheerkwast het scheren net een stukje leuker en comfortabeler maakt met een beter resultaat. Scheercreme is wat zachter en maak je in een apart kommetje verder aan met water zodat er een zachte en luchtig schuim ontstaat. Scheerzeep is hard en hiervoor heb je een kwast nodig. Met de natte kwast wrijf je over de harde zeep tot je een ruime hoeveelheid stevig scheerschuim op de kwast krijgt. Voeg steeds kleine hoeveelheden water toe. Wij geven de voorkeur aan schuim of crème omdat het makkelijk in gebruik is. De keuze voor welk merk is afhankelijk van je huidtype en de door jou gewenste geur.

Conclusie

Voor het scheren met een safetyrazor heb je niet meer nodig dan een safetyrazor (houder) en mesjes (double edge blades). Hoewel het gebruik van scheercreme of zeep en een kwast aan te raden zijn kun je ook prima scheren met scheerschuim uit de supermarkt.

Scheren met een safetyrazor is goedkoop. Met de aanschaf van een houder (rond de 25 euro) en scheermesjes (ongeveer 0,50 cent per stuk) en scheerschuim/zeep/creme kun je aan de slag. Je kunt het echter zo gek maken als je wilt, er zijn verschillende merken die dure houders aanbieden (veelal design en materiaalgebruik). Ons advies is om een starterspakket te kopen waar,in zowel een houder, mesjes, scheercreme en aftershave zitten. Een voorbeeld is het pakket van baume.be (85,50 euro).

Lees ook: hoe scheren met een safetyrazor
[do_widget id=text-9]
Fotocredits: Shaving Essentials, uitsnede, Barney Bishop

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Mike

    Het is even wennen in het begin hoe je het mes in de juiste hoek houdt, maar daarna werkt het perfect. Zou niet meer terug willen naar de dure Gillette mesjes.

Geef een reactie