Hoe je benen ontharen met een epilator?

Je bekijkt nu Hoe je benen ontharen met een epilator?

Het scheren van de benen met een scheermesje leidt bij sommige mensen tot huidirritatie, jeuk en wondjes. Gelukkig vormt een epileerapparaat een goed alternatief voor het ontharen. Hieronder beschrijven we hoe je op een goede manieren je benen kunt ontharen met een epilator.

Welke Epilator

Een epilator is een elektrisch apparaatje waarmee je haartjes met wortel en al verwijdert, net zoals je dit handmatig met een pincet kunt doen of door te waxen of harsen. Een epileerapparaat heeft roterende schijven met pincetjes ertussen. Doordat je de haartjes met wortel en al verwijdert, blijven ze weken lang weg. Er zijn tientallen goede epilators te koop. Wij hebben de Philips SatinPerfect en de Braun Silk-epil 9 als beste getest. Deze twee epilators doen erg goed hun werk en verwijderen de meeste haren. Ze hebben bovendien meerdere opzetstukken, mogelijkheden en accessoires.

Epileren van de benen

We beginnen met een waarschuwing. Epileren doet pijn. Je zal bij elk gebruik van het apparaat even op je tanden moeten bijten. Om de pijn te verzachten en een goed resultaat te verkrijgen volg je de volgende tips. Begin met het inkorten van te lange haartjes met een tondeuse (sommige epilady’s hebben ook een trimmer). Epileren is het minst pijnlijk en werkt het beste als de haartjes tussen de 2mm en 5 mm lang zijn. Neem vervolgens eerst een korte warme douche om de haartjes wat zachter te maken. Het epileren gaat dan iets makkelijker. Epileer altijd op een schone droge huid. Droog de huid dus goed af voordat je begint. Voor het beste resultaat wrijf je daarna over de huid van je enkel naar je knie (van onder naar boven) zodat de haartjes omhoog gaan staan.

benen-epileren-scheren-epileerapparaat

Je kunt nu beginnen met ontharen. Het is het makkelijkst als je tegen de haargroei richting in scheert(opwaartse beweging richting knie). Tegen de haarrichting in epileren tilt de kortere haartjes op waardoor je een zachter resultaat krijgt. Zet het scheerapparaat aan en begin bij de enkel, vanaf hier kun je naar boven scheren richting de knie. Maak kleine ronde bewegingen met het scheerapparaat. Je kunt ook met je andere hand de huid glad trekken, zodat het apparaat er moeiteloos overheen glijdt. ‘Zweef’ niet met de epilator boven je huid, maar zet het apparaat negentig graden boven je huid en druk zachtjes (niet te hard). Als je gaat zweven doet het meer pijn. Heeft je epilator meerdere standen? Zet hem dan op de hoogste stand. De haartjes worden op de hoogste stand het snelst eruit getrokken en dit doet minder zeer. Het duurt ongeveer 15 seconden van enkel tot knie (ga dus niet te snel)

Huidirritatie na het epileren

Epileer niet vlak voordat je het resultaat van de gladde benen wilt laten zien. Soms krijg je namelijk kort na het epileren te maken met rode bultjes en jeuk. Schrik daar niet van, dat is een hele normale reactie van je huid. Door een dag van te voren te scheren geef je de huid 24 uur de tijd om eventuele irritatie te verminderen. De avond is de beste tijd voor een epileer sessie. Je bent ontspannen en de kleine bobbeltjes en rode huid zijn meestal de volgende ochtend verdwenen. Eventueel kun je nog smeren met een vocht inbrengende bodylotion. Wel is het zo dat hoe vaker je epileert hoe meer je huid gewend raakt aan dit proces.

Wij hebben de Philips SatinPerfect en de Braun Silk-epil als beste getest. Deze twee epilators doen erg goed hun werk en verwijderen de meeste haren. Ze hebben bovendien meerdere opzetstukken, mogelijkheden en accessoires. De Philips satinPerfect koop je hier. De Braun Silk-epil koop je hier.

Meer artikelen gerelateerd aan ontharen

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Elleke

    Niet te hard drukken maar het apparaat het werk laten doen zou mijn tip zijn

Geef een reactie