Hebben scheermesjes met vijf messen echt nut?

Je bekijkt nu Hebben scheermesjes met vijf messen echt nut?

Enkele jaren geleden kwam Gillette met een nieuwe innovatie, het scheermes met vijf mesjes. Nu het mesje al enkele jaren op de markt is, komt de vraag op of die vijf scheermesjes wel zin hebben. Scheer je niet net zo glad met één of met drie mesjes?
[do_widget id=text-8]

Oorlog tussen Gillette en Wilkinson

De mesjesfabrikanten Gillette en Wilkinson Sword zijn in een permanente strijd gewikkeld. Het gevecht om de klant in een oligopolistische markt zoals die van scheermesjes wordt meestal niet met de prijs gevoerd. Het gaat om het winnen van klanten met reclame strategieën en vooral door het introduceren van aantrekkelijkere nieuwe producten. Zou de houder met vijf scheermesjes om die reden geïntroduceerd zijn of geeft het echt een beter scheerresultaat? Met de recente introductie van een nieuw scheermes claimt Gillette van wel.

De voordelen van vijf scheermesjes

Voordat we een antwoord proberen te vinden op deze vraag, moeten we eerst maar eens de voordelen op een rij zetten. Tenminste zoals ze door Gillette omschreven worden. De fabrikant geeft aan dat de 5 mesjes dichter bij elkaar geplaatst zijn dan bij de Gillette Mach 3. Dit zou helpen de druk op de huid te verminderen en geeft daardoor minder scheerirritatie. De mesjes zijn bovendien dunner waardoor je nog dichter op de huid kunt scheren. De geavanceerde Gillette Fusion 5-voudige scheertechnologie zorgt voor een gladdere, comfortabelere scheerervaring in vergelijking met 3 mesjes.

De volgende kortingsacties zijn bij ons bekend:
Gillette Mach 3 Turbo scheermesjes voordeelverpakking 16 stuks met 25% kortingKlik hier voor deze actie
Gillette Fusion voordeelverpakking 16 stuks met 24% kortingKlik hier voor deze actie
Gillette proglide power (als beste getest!) voordeelverpakking 12 stuks met 22% kortingKlik hier voor deze actie

Onderzoek: vijf messen beter dan drie?

Volgens de meeste mensen zijn de vijf scheermesjes vooral een marketingtruc om meer scheermesjes te verkopen. Er is helaas niet veel objectief en onafhankelijk onderzoek gedaan naar dit onderwerp om die claim, of die van Gillette, te bevestigen. De onderzoeken die er wel zijn laten zien dat er geen significant bewijs is dat vijf mesjes effectiever zijn dan een scheermes met twee of drie mesjes. Wat de mesjes in ieder geval NIET doen is de haartjes optillen, zoals Gillette claimt.

Wat zeggen gebruikers?

Ook de gebruikers zijn in twee kampen verdeeld. De ene groep is van mening dat de vijf mesjes niet beter scheren dan drie mesjes, terwijl de andere groep van mening is dat ze vele malen gladder en minder vaak moet scheren door vijf mesjes te gebruiken. Ook hier onduidelijkheid of het scheermes nu echt beter scheert of dat het puur een gevoel is dat door de marketing en reclames is aangepraat. Wel zij beide groepen het eens dat beide scheermessen niet altijd in één keer glad scheren. Ook met vijf mesjes moeten sommige plekken twee keer geschoren worden voor een glad scheerresultaat.

Conclusie

Voor de argumenten van beide kampen valt wat te zeggen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat vijf mesjes beter scheren dan één of twee, laat staan dat ze voor minder irritatie zorgen. Andersom is er overigens ook geen bewijs voor de claim dat één scheermesje (een zogenaamde safety razor) beter scheert dan drie of vijf mesjes. Wel is het zeker dat de prijs van dit 5-voudige scheersysteem hoger ligt dan die met drie mesjes of één mesje.

We hebben in dit artikel dus geen antwoord kunnen vinden of vijf mesjes beter zijn dan drie of één. Het gebruik van 4 of 5 mesjes is dus voorlopig nog iets van persoonlijke voorkeur en ervaring. Wat is jullie ervaring?
[do_widget id=text-9]

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Jasper

    Ik vind van wel, ik moet minder vaak over hetzelfde stukje huid als ik met 5 mesjes scheer in plaats van 3. Met die laatste moet ik regelmatig nog een keer er overheen en dat geeft weer (lichte) scheerirritatie

  2. Vincent

    Uiteraard zijn meningen verdeeld over dit vraagstuk de een scheert net weer even anders dan de ander. In principe lijkt het mij wel logisch dat je sneller klaar bent met scheren wanneer je een cartridge gebruikt met 5 mesjes. Je zou namelijk op die manier maar een keer over de huid heen hoeven strelen om alle haartjes in een slag weg te halen. Wanneer er sprake is van minder mesjes dan 5 zul je vaker over hetzelfde oppervlakte heen moeten strelen waardoor je naar verhouding langer bezig bent. Het is alleen een veel te dure bezigheid maar daar heb ik iets op gevonden. Ik ben lid van the (shaversclub) en dat bevalt mij uitzonderlijk goed. Het zijn erg goede mesjes en je betaald maar €10 voor 4 cartridges met 5 mesjes en deze zijn minstens zo goed als die van Gillette of Wilkinson! Ik ben ook erg enthousiast over dit bedrijf de hele vormgeving spreekt mij erg aan. Kortom echt een aanrader kijk vooral eens op hun site genaamd https://www.shaversclub.nl/

Geef een reactie