Veroorzaakt scheren jeugdpuistjes (acne)?

Je bekijkt nu Veroorzaakt scheren jeugdpuistjes (acne)?

Regelmatig terugkerend item op deze website, feit of fabel. Het stikt van de (spook)verhalen op het internet over scheren, maar kloppen deze verhalen eigenlijk wel. Wij zochten het voor je uit, met deze keer: Veroorzaakt scheren jeugdpuistjes (acne)?
[do_widget id=text-8]

Wat zijn jeugdpuistjes (wat, hoe, oorzaak…)

Een jeugdpuistje (acne vulgaris) is een ontstekingen van de huid en begint vaak tijdens de puberteit op te spelen. In de pubertijd zorgen hormonale veranderingen er voor dat de talgklieren meer vet afgeven. Als er te veel talg via de poriën van de huid naar buiten moet kunnen ze verstopt raken en ontstaat een zwart puntje. Dit is een open mee-eter. Onder de huid kunnen ook witte bolletjes ontstaan, dat zijn gesloten mee-eters. Bacteriën kunnen op de plaats van de mee-eter een ontsteking veroorzaken. In dat geval krijg je een puistje.

Scheerirritatie

Scheerirritatie wordt soms verwart met jeugdpuistjes maar heeft als directe oorzaak het scheren (terwijl dat bij jeugdpuistjes de ontstekingen door bacteriën zijn). Scheerirritatie is een veelvoorkomend probleem dat vlak na het scheren kan optreden. Je huid kan geïrriteerd raken en hierdoor ontstaan er rode bobbeltjes/bultjes op de huid.

Veroorzaakt scheren jeugdpuistjes?

Door te scheren veroorzaak je niet direct puistjes. Pas wanneer je al puistjes hebt loop je het risico om puistjes te verspreiden. Wanneer je scheert beschadig je de huid. Wanneer je onverhoopt een puistje raakt met het scheermes kunnen er bacteriën vrijkomen die de omliggende mee-eters laten ontsteken. Het uitknijpen en beschadigen van puistjes door te scheren kan de acne verergeren en littekens veroorzaken. Hier lees je meer over het scheren met jeugdpuistjes en wat je moet doen als je er onverhoopt een hebt geraakt. Wie last heeft van acne scheert daarom het best elektrisch. Een goed apparaat voor de acne gevoelige huid is de Philips S7000.

Scheren kan echter wel bobbeltjes/bultjes op de huid veroorzaken, maar dat is direct gerelateerd aan een irritatie van de huid doordat je met het scheermes kleine beschadigingen achterlaat. Scheerirritatie kan optreden tijdens het scheren maar staat geheel los van acne.

Conclusie

Scheren veroorzaakt niet direct jeugdpuistjes, wel kan scheren bultjes veroorzaken die lijken op puistjes, ook wel scheerirritatie genoemd. Heb je echter al puistjes, in dat geval kan scheren door het vrijkomen van bacteriën er voor zorgen dat je meer puistjes krijgt.
[do_widget id=text-9]

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Elena

    Blij om te lezen dat dit fabeltje ontkracht is, het is geen besmettelijke ziekte

Geef een reactie