Is scheren slecht voor de huid?

Je bekijkt nu Is scheren slecht voor de huid?

In de rubriek Vraag en Antwoord deze keer een vraag van Rens. Hij vroeg ons of (dagelijks) scheren slecht voor de huid is. In onderstaand artikel beschrijven we dat er microscopisch kleine beschadigingen op de huid ontstaan elke keer dat je het scheermes over je huid laat glijden. Deze beschadigingen kunnen tot een droge en geïrriteerde huid leiden. Gelukkig zijn er manieren om schade te voorkomen.
[do_widget id=text-8]

Welk deel van de huid scheren we eigenlijk?

Voor het antwoord op deze vraag moeten we eerst wat te weten komen over de opbouw van onze (opper)huid. huid-beschadiging-scherenDe opperhuid bestaat uit meerdere lagen. In de diepste lagen vindt de celdeling plaats en ontwikkelen zich nieuwe huidcellen. Deze celdeling vindt continu plaats. De oude huidcellen worden door de aangemaakte nieuwe cellen naar het huidoppervlakte geduwd. De bovenste huidlaag bestaat geheel uit laagjes dode huidcellen die bijeengehouden worden door celcement. De celcement is een vettig substantie (huidvet) die de cellen aan elkaar vast lijmt en voorkomt dat water de huid binnen kan dringen of eruit kan ontsnappen. Het is deze huidlaag met dode huidcellen waar we met het scheermes overheen gaan.

Is scheren slecht voor de huid?

Nu we weten dat de buitenste huidlaag de eerste bescherming biedt tegen vocht en andere omgevingsinvloeden en we de laag dagelijks met een scherp voorwerp belasten is het niet vreemd dat ook uit onderzoek blijkt dat een simpele handeling als scheren voor stress op de huid zorgt. Door de scheermesjes over de huid te bewegen schraap je op de eerste plaats de dode huidcellen van de huid af. Scheermesjes verwijderen niet alleen dode huidcellen, ze laten ook microscopisch kleine beschadigingen achter. Huidirritatie, bobbeltjes, een rode huid en ingegroeide haartjes zijn enkele van de zichtbare beschadigingen die scheren kan veroorzaken. Scheren kan de buitenste laag dus licht beschadigen (inclusief het beschermende vetlaagje).

Het is echter niet alleen het scheermesje dat de huid beschadigd. Ook scheerschuim, gel, zeep en aftershave kunnen de huidlaag en de celcement (huidvet) aantasten. Als het buitenste laagje eenmaal is beschadigd kan vocht uit de huid ontsnappen, wat resulteert in een droge en/of geïrriteerde huid. Ook krijgen bacteriën de kans om de huid binnen te dringen, wat kan resulteren in bobbeltjes, puistjes en een geïrriteerde huid. Het duurt enkele dagen voordat dit laagje hersteld is.

Hoe huidbeschadiging voorkomen?

Door bovenstaand antwoord kun je denken dat scheren slecht voor de huid is. Dat valt gelukkig mee, de opperhuid is gelukkig dik genoeg om de minuscule beschadigingen op te vangen. Met scheren raak vooral de bovenste huidlaag, waarbij de onderliggende huidlagen (waar nieuwe cellen gevormd worden) niet beïnvloed worden. Na enkele dagen zal de bovenste huidlaag hersteld zijn. In de meeste gevallen zal je dus niet veel van de microscopisch kleine beschadigingen merken. Dat neemt niet weg dat je met het scheren het cement (celkit) dat de huid bij elkaar houdt en beschermt tegen vocht (verlies) en andere ongewenste indringers beschadigt, waardoor je een iets grotere kans hebt op een geïrriteerde en uitgedroogde huid. Volg daarom onderstaande tips om de beschadiging aan de huid tot een minimum te beperken:

  • Pas de juiste scheermethode toe (lees er hier meer over);
  • Zorg voor een goede voorbereiding: zorg er voor dat je voor het scheren de huid en haartjes nat en warm maakt (bijv. met een handdoek of door te douchen) om vervolgens scheerschuim aan te brengen en te scheren;
  • Gebruik een scherp scheermesje. Scheer niet de lang door met oude botte mesjes maar vervang het regelmatig;
  • Druk niet te hard op het scheermesje, laat het mes zijn werk doen;
  • Heb je last van huidirritatie? Scheer dan niet tegen de haargroeirichting in;
  • Gebruik een huidvriendelijke scheerschuim, gel of zeep zonder alcohol;
  • Gebruik geen alcoholhoudende aftershave;
  • Gebruik na het scheren een vocht inbrengend product zoals aftershave balsem (of elk ander product dat vocht inbrengend werkt);
  • Blijf je last houden van een geïrriteerde huid? Wissel dan eens van scheermethode, een scheerapparaat voorkomt bij veel mensen huidirritatie;

Kortom: een goed scherp scheermes, een goede voorbereiding en de juiste scheermethode kunnen beschadigingen voorkomen, en met de juiste verzorging na het scheren(vocht inbrengend product) kun je de gevolgen beperken.
[do_widget id=text-9]
Fotocredits: sweaty-skin, uitsnede, Jo Andre Johansen

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Austin

    Een scheermesje is verrekte scherp, dus verbaasd mij niks

Geef een reactie