Hoe scheren met puistjes (acne)

Hoe scheren met puistjes (acne)

Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit last van jeugdpuistjes oftewel acne. Bij de een blijft het slechts bij een enkele pukkel en een ander ‘zit er helemaal onder’. Vooral in het gezicht kan acne als een kwelling ervaren worden.Alsof dat nog niet erg genoeg is, begint in de pubertijd ook het gezichtshaar te groeien. Scheren en acne kan een lastige combinatie zijn. Hoe kan je nou het best scheren als je last hebt van puistjes?

Hoe scheren met puistjes?

Scheren met jeugdpuistjes moet zorgvuldig en voorzichtig gebeuren. Door de puistjes is de huid al enigszins geïrriteerd en scheren kan dit verergeren. Wanneer het scheermes over de huid glijdt kunnen puistjes beschadigd raken, wat resulteert in wondjes, littekens en het vrijkomen van bacteriën.hoe-scheren-met-scheermesWe raden aan om alleen van boven naar beneden te scheren (in de richting van de haargroei). Door met de haargroei richting mee te scheren verminder je scheerirritatie. Ga slechts één keer met het mesje over de huid, ook als je nog niet tevreden bent met het resultaat. Bedenk je dat elke haal met een scheermes minuscule beschadigingen op de huid achterlaat. Was de huid zowel voor- als na het scheren goed. Gebruik nadien eventueel een hydraterend product, zoals deze van Dove, maar geen alcoholische lotions of after-shaves. Laat je huid daarnaast regelmatig tot rust komen door niet elke dag te scheren.

Gebruik een scheerapparaat

Elk huidtype is anders en vereist daarom een persoonlijke aanpak. Het type scheermes is echter een belangrijke overweging wanneer je last hebt van acne. Een scheerapparaat is beter bij acne dan een scheermesje. Elektrisch scheren beschadigt de huid het minst en jeugdpuistjes kunnen met een dergelijk apparaat niet open gaan. Wie last heeft van hevige acne aanvallen scheert daarom het best elektrisch. Een goed apparaat voor de acne gevoelige huid is de Philips S7000.

Wil je toch scheren met een scheermes dan is ons advies om een wegwerpscheermes met maar 1 mes te gebruiken. Zorg dat dit mes altijd goed schoon gemaakt wordt. Gebruik liever geen scheermesjes met meerdere mesjes. Deze laten doorgaans meer minuscule beschadigingen achter op de huid dan een scheermes met één mesje. Zorg er voor dat je altijd een scherp scheermesje gebruikt, een bot mesje irriteert de huid. Indien mogelijk probeer dan de puistjes zoveel mogelijk te ontwijken.

Verspreidt acne zich door te scheren?

Wanneer je scheert beschadig je de huid. Wanneer je onverhoopt een puistje raakt met het scheermes, kunnen er bacteriën vrijkomen die de omliggende mee-eters laten ontsteken. Het uitknijpen en beschadigen van puistjes door te scheren kan de acne verergeren en littekens veroorzaken. Zorg er daarom voor dat als je onverhoopt een puistje tijdens het scheren hebt geraakt je de huid goed reinigt. Dat kan gewoon met lauw water of een ontsmettende lotion. Ook voor het scheren was je de huid goed met lauw water.

Conclusie

Met puistjes is het heel goed mogelijk om jezelf te scheren. Ons advies is om een elektrisch scheerapparaat te gebruiken omdat dit de huid en puistjes het minst beschadigt. Gaat een puistje toch onverhoopt open? Reinig de huid dan goed met water.

Heb je vragen? Laat het ons dan weten via redactie@scheertips.com, wij helpen je graag verder.

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Deze post heeft 3 reacties

 1. Avatar

  WElk scheerapparaat adviseren jullie?

  1. Avatar

   Beste Bram,

   Goede vraag. Wij hebben onlangs een aantal scheerapparaten mogen vergelijken en adviseren voor de gevoelige huid de Philips S7370. Ik heb dit zojuist ook verwerkt in bovenstaand artikel.

   Met vriendelijke groet,

   Herman de Groot
   Redactie Scheertips

 2. Avatar

  en wat als het al te laat is ?

Geef een reactie

Sluit Menu