Hoe billen scheren?

Hoe billen scheren?

Veel mannen en vrouwen hebben haar op hun billen en rond hun anus. Het haar zit daar van nature met een doel, het zorgt voor ventilatie en bescherming. Soms zit er veel haar wat niet altijd even fris, schoon en sexy aanvoelt. Zowel mannen als vrouwen kiezen er daarom voor het konthaar te verwijderen.

Wat heb je nodig

Het scheren van je kont is vrijwel hetzelfde als het scheren van je schaamhaar en/of bikinilijn. Het is zelfs vergelijkbaar met het scheren van je gezicht. Je hebt scheergel (of een ander scheerproduct), een scherp scheermes, een hand spiegel en eventueel een tondeuse of een schaar nodig. De hand spiegel heb je nodig om alles goed te kunnen zien. De tondeuse of schaar om lange haren eerst tegen de huid weg te halen. Een scherp scheermesje gebruiken is van belang om huidirritatie te voorkomen (rode bobbeltjes, jeuk). Vanuit hygiëne oogpunt adviseren we een wegwerpscheermesje te gebruiken. De mesjes van Gillette (voor mannen) en van Veet (vrouwen) zijn goed.

Verwijder de lange haren

Is dit de eerste keer dat je de billen (en/of bilnaad en/of anus) scheert? In dat geval raden we je aan de haren eerst zo dicht als mogelijk tegen de huid te verwijderen, dat kan met een schaar of met een tondeuse. Neem hiervoor je tijd en wees voorzichtig. De kortere haartjes zullen makkelijker afgesneden worden door het scheermes en de ruimte tussen de mesjes zal niet verstopt raken door de lange haren.

Warme douche en aanbrengen scheergel

Wij raden je aan eerst een warme douche te nemen voordat je gaat scheren. Het warme water maakt de haartjes zacht, de huid soepel en verwijdert bacteriën. Maak je huid droog maar laat de billen licht vochtig. Maak ze eventueel opnieuw nat/vochtig met een lauwwarm washandje.

Breng vervolgens scheergel, scheerolie of zeep aan op de plekken die je wilt scheren. Je kunt ook scheerschuim gebruiken maar het nadeel (met name bij het scheren van de anus) is dat je niet goed kunt zien waar je scheert. Hier meer informatie over scheergel. Laat het scheerproduct een minuut inwerken.

Scheren van de billen

Pak nu een scherp (nieuw) scheermes en maak het nat. Ga staan en draai je kont naar een staande spiegel zodat je alles goed kunt zien. Start met het scheren van je billen. Scheer de eerste keer met de haarrichting mee. Spoel na elke haal de konthaartjes uit het scheermes met koud water. Nog niet glad genoeg geschoren? Scheer dan nogmaals (opnieuw scheergel aanbrengen!) tegen de haarrichting in. Het risico hiervan is wel dat je meer last kunt krijgen van scheerirritatie, zoals tijdelijke bultjes en rode vlekjes.

Weetje: het is een fabeltje dat als je haren afscheert ze dikker, sneller en stugger terugkomen.

Bilnaad scheren

Schaamhaar groeit tot ver door in de bilnaad. De bilspleet scheer je het makkelijkst hurkend zodat er zo veel mogelijk ruimte zit tussen de billen en je er met het mesje goed bij kunt. Spreid met de vingers van de vrije hand de bilnaad en trek de huid straks terwijl je met de mesje scheert. Experimenteer ook eens met liggend (voor een spiegel) met de benen omhoog scheren.

Scheren van de anus

Wil je ook het gebied rondom de billen en de anus scheren? Pak dan de handspiegel en hurk boven de spiegel zitten zodat je alles goed kunt zien. Scheer zoals hierboven beschreven.

Koud water en bijhouden

Ben je tevreden met het resultaat. Spoel dat eerst de huid schoon met lauwwarm water en daarna met koud water. Even doorzetten, het is even koud maar hiermee kun je een deel van de huidirritatie voorkomen! Krijg je last van jeuk na het scheren? Breng dan de eerste dagen na het scheren wat babypoeder aan.

Net als met schaamhaar is het nu een kwestie van wekelijks bijhouden. Scheer de billen regelmatig (als de haartjes nog klein zijn) en controleer om de dag of er geen haartjes ingroeien.

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Deze post heeft 15 reacties

 1. Avatar

  Ik heb na aandringen van mijn vriendin mijn konthaar geschoren. Het verwijderen van de lange haren en de scheergel zijn goede tips! Voor de rest is het niet anders scheren dan het gezicht (gewoon mesje over de huid laten glijden).

  1. Avatar

   Ik ga het nu ook proberen maar ik ben bang dat ik mezelf snijd is dat een grote kans?

   1. Avatar

    Hoi Tara,

    De kans op snijwondjes is klein zolang je bovenstaande tips opvolgt. Alleen bij huidplooien moet je even goed opletten en de huid strak trekken met je andere hand. Ga ook zeker voor een spiegel liggen/staan zodat je alles goed kunt zien, neem voordat je gaat scheren een korte douche om de haartjes week te maken, gebruik scheerschuim om je huid te beschermen, gebruik een scherp scheermesje (geen oude botte mesjes, dan verhoog je de kans op snijwondjes wel), druk tijdens het scheren niet te hard op het mes en spoel het mesje na elke haal schoon. Kortom: het is vergelijkbaar met het scheren van je benen.

    Groeten Hanneke (Redacteur ScheerTips.com)

  2. Avatar

   Dag Robert, ik ben blij dat je de stap hebt gezet! Maar toch, laat je niet te veel beïnvloeden door jouw vriendin. Het is en blijft nog altijd jouw konthaar! Konthaar is een zeer delicaat iets, het scheren is dan ook iets dat je uit eigen keuze moet doen. Trouwens, hoe zit het met jouw bilnaad? Was die goed gespreid? Heb jij enige vorm van cellulitis? Zo ja heeft dit de scheerbeurt bemoeilijkt. Bedankt voor het delen van jouw ervaring.

   Groetjes Benny Bax

 2. Avatar

  Wat kan je doen tegen eventuele jeuk na het scheren?

 3. Avatar

  Het is misschien ff slikken maar in mijn ervaring is een echt vertrouwde vriend/vriendin te vragen en het wederzijds te doen het beste en veiligste. Sowieso douchen en goed wassen en eventueel plastic handschoenen dragen. Eerste keer beetje gek maar als je het 1 keer gezien hebt maakt het weinig meer uit.

  1. Avatar

   mm ik vroeg vorige week mn buurvrouw, maar die was er niet voor in helaas;-)

 4. Avatar

  Een haarloze bilnaad is van eminent belang om ontlastingsluchtjes in de toilet achter te laten. Sitz ich allein, Wo kann ich besser sein? Is mijn adagium, Mijn toilet met onderdouche en warme lucht droogfohn is dan ook faforite place to be.
  Edoch nadat ik spiegels rondom had laten instaleren werdt ik gewaar dat er met regelmaat nog iets aan de bilharen bleef kleven. Na enig onderzoek was ik heuglijk verrast dat mijn neushaartrimmer de ideale tool bleek te zijn bij het ontharen van mijn bilnaad. Ik kijk sindsdien na de grote daad met regelmaat tevreden in de spiegel.

  1. Avatar

   kan natuurlijk ook een oproep doen om de bilnaat te laten scheren

Geef een reactie

Sluit Menu