Feit of fabel: helpt scheren wielrenners om sneller te fietsen?

Je bekijkt nu Feit of fabel: helpt scheren wielrenners om sneller te fietsen?

Regelmatig terugkerend item op ScheerTips.com, feit of fabel. Het stikt van de (spook)verhalen op het internet over scheren, maar kloppen deze verhalen eigenlijk wel. Wij zochten het voor je uit, met deze keer: helpt het scheren van de benen wielrenners om sneller te fietsen?
[do_widget id=text-8]

Waarom scheren wielrenners hun benen?

In de wielersport scheren mannen al vele decennia lang hun benen. Het is één van de vele tradities in de wielersport. Als je de renners vraagt waarom ze dat doen, dan weten de meesten niet beter dan dat iedereen dat doet en zo hoort. Elke nieuwe wielrenner neemt dit gebruik over. Het is een kenmerk dat je serieus bezig bent met de sport.

Naast dat het scheren van de benen voor wielrenners een sportgebruik is zijn er ook praktische aspecten. Het klinkt gek maar als je veel en op hoge snelheid fiets is de kans groot dat je ooit een keer valt. Door de benen te scheren zijn wonden veel makkelijker schoon te maken en te behandelen dan met haar. Wonden genezen sneller, raken minder snel geïnfecteerd en verband is makkelijker te vervangen. De haren groeien bovendien niet vast in de wond.

Daarnaast worden de benen van professionele wielrenners met enige regelmaat gemasseerd. Met behaarde benen is dat alles behalve een ontspannende bezigheid. Scheren draagt dus bij aan een comfortabele been massage, maar de massage is ook veel effectiever uit te voeren als de benen glad zijn. Het scheren kan daarnaast het comfort verhogen bij het dragen van bepaalde sport specifieke kleding.

Sneller fietsen met geschoren benen?

In een sport waar jaarlijks vele euro’s gespendeerd worden aan aerodynamische fietsen, pakken en helmen is het logisch dat ook het scheren van de benen ter sprake komt om sneller te kunnen fietsen. Het verhaal gaat dat het verwijderen van de haren de luchtweerstand reduceert. Omdat ongeveer 60 tot 70 procent van de luchtweerstand veroorzaakt wordt door de wielrenner zelf, is glad scheren theoretisch een mogelijkheid om die weerstand te beperken.

Er is echter geen wetenschappelijke bewijs dat renners met geschoren, gladde benen een snellere tijd neerzetten. Sterker nog de stromingsleer wijst er op dat glad niet altijd aerodynamisch is. Denk bijvoorbeeld aan golfballetjes en schaatspakken met ribbeltjes. Het reduceren van de weerstand door te scheren is daarmee één van de meest terugkerende fabels binnen de wielerwereld.

Bij zwemmers ligt dat anders. Vele onderzoeken tonen aan dat als zij hun lichaam scheren, ze tot twee procent sneller door het water kunnen bewegen. Die conclusie gaat echter niet op buiten het water. Wat het onderzoeken van deze mythe lastig maakt is dat het testen in windtunnels duur en lastig is. Bovendien is het aerodynamische voordeel van het ontharen van de benen volledig afhankelijk van de natuurlijke haargroei van de proefpersoon voor het scheren. De ene persoon is nu eenmaal behaarder dan de andere en ook andere factoren spelen mee in de aerodynamica, zoals de vorm van de benen.

Hoewel er op internet verhalen te lezen zijn over testen die zijn uitgevoerd is de betrouwbaarheid van deze verhalen laag. Een voordeel door te scheren lijkt dus dubieus en vooralsnog een mythe.

Conclusie

Er is geen enkel aerodynamisch voordeel bij het fietsen met geschoren benen. Wielrenners scheren hun benen voornamelijk omdat het eenvoudiger is om eventuele wonden te reinigen en omdat het minder pijn doet om verband en pleisters te verwijderen. Wielrenners die hun benen laten masseren hebben er ook baat bij om te scheren. Het psychologische effect van scheren en snel fietsen is echter niet te verwaarlozen. Denken dat je sneller fiets met geschoren benen kan je mogelijk sneller doen fietsen. Hoe dan ook, wielrennen en benen scheren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en maken onderdeel uit van de sportcultuur.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 4 reacties

    1. Herman

      Hallo Nick,

      Er zijn meerdere studies / testen uitgevoerd in windtunnels. De resultaten van deze studies lopen helaas erg uiteen, waardoor het lastig is om de conclusie te trekken dat er een significant voordeel is van het scheren van benen om sneller te fietsen. De meeste studies wijzen in de richting dat er geen aerodynamisch voordeel bij het fietsen met geschoren benen, vandaar dat we vooralsnog concluderen dat het hier gaat om een fabel (tot het tegendeel is bewezen).

      Wel kan ik mij voorstellen dat er in de windtunnel test in de youtube video het psychologische effect een rol heeft gespeeld.

  1. Frosti

    Ik scheer mijn benen vooral omdat het eigenlijk zo hoort in onze sport… Het geeft mij wel het gevoel dat ik sneller fiets… en dat is ook wat, ook al is er geen bewijs voor dat het sneller is…

  2. Joost

    Er zijn maar 2 redenen om dit te doen: fijn voor de masseur en handig bij valpartijen. Je hebt er geen voordeel van in snelheid (aerodynamica) en ook niet in gewicht (haar weegt bijna niks). That’s it, sorry mensen. Natuurlijk kun je het mooi vinden en bij de sport vinden passen, dat is helemaal prima. Kan niet wachten tot het weer beter wordt en ik de fiets weer uit de schuur kan halen. Veel plezier allen!

Geef een reactie