Duurzame manieren van scheren: stoppen met het gebruik van plastic wegwerp scheermesjes

Je bekijkt nu Duurzame manieren van scheren: stoppen met het gebruik van plastic wegwerp scheermesjes

Jezelf scheren is iets wat je waarschijnlijk wekelijks of misschien wel dagelijks doet. Wil je dat goed doen, dan heb je daarvoor een scheermesje nodig. Scheermesjes zijn dan ook zo’n product waarvan elke man en vrouw er meerdere van gebruikt per jaar. Zeker wanneer je wegwerpmesjes of navulmesjes gebruikt (bijv. Gillette) , weet je intuïtief wel dat het keer op keer in de vuilnisbak gooien van de mesjes met plastic houders niet echt goed voor het milieu is. Daarnaast kosten die navulmesjes je ook nog eens heel veel geld. Met die aspecten in ons achterhoofd hebben we ons de vraag gesteld of er duurzame manier van scheren zijn.

Scheren is afval produceren

Wie scheert ontkomt er bijna niet aan om afval te produceren. Dat harde feit geldt ook voor de duurzame alternatieven voor wegwerpscheermesjes die we hier bespreken. Je hebt af en toe een nieuw mesje nodig, want zonder scherpe mesjes geen glad resultaat en grotere kans op snijwondjes en huidirritatie. Je kunt echter wel minder afval produceren. Waar je met de wegwerpmesjes of navulmesjes onnodig plastic weggooit (red. en laat verbranden), kunnen de alternatieven jouw afvalberg en milieuvoetafdruk flink doen verminderen.

Gebruiksgemak en scheerresultaat

Wegwerpscheermesjes en navulverpakkingen zijn natuurlijk ontzettend makkelijk in gebruik en scheren je huid bijna probleemloos glad. Een alternatief voor wegwerpmesjes is pas echt een alternatief als het een vergelijkbaar resultaat geeft, makkelijk te gebruiken is en het niet te veel of geen (plastic) afval oplevert. We zijn in onze zoektocht dan ook uitgekomen op twee manieren van scheren die voldoen aan deze voorwaarden. Een zogenaamde safety razor en een open scheermes waar je alleen de metalen mesjes van moet vervangen.

Safety razor: duurzame manier van scheren

De safetyrazor is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Je kunt er als man of vrouw prima jezelf mee scheren, zowel je gezicht als andere plekken op je lichaam. Een safetyrazor bestaat uit een houder, meestal van metaal, waarin je een dun scheermesje in doet. Het is zowel voor mannen als vrouwen een alternatief voor bijv. Gillette, Venus of Wilkinson mesjes, omdat het vrijwel even glad of zelfs beter scheert. Hoewel je even moet wennen aan het gebruik van zo’n mes – je moet het namelijk, in tegenstelling tot je huidige mesjes onder een bepaalde hoek op de huid zetten – heb je dit zo onder de knie. Vanuit duurzaamheid bekeken hoef je bovendien alleen maar af en toe het dunne metalen mesje te vervangen, niet de houder of het plastic omhulsel. Mooi meegenomen is dat vervangende mesje ook nog eens zeer goedkoop zijn: tussen de 0,15 en 0,50 euro per stuk!

Open scheermes: milieuvriendelijk

Een ander milieuvriendelijke manier van scheren is een open scheermes of kapperscheermes. Dit is een scheermes dat in het handvat geklapt kan worden en bestaat uit een mes. In gebruiksgemak vraagt dit mes wel wat aandacht, je moet namelijk goed je gedachten er bij houden voor een goed resultaat. Ook hier vervang je alleen het metalen mesje of in sommige gevallen slijp je het weer scherp en vervang je pas na vele jaren gebruik het hele mes. Een open scheermes zie je steeds vaker gebruikt worden: in series, films, bij de barbier en bij de kapper. Het is een klassieke en stoere scheermethode die in resultaat niet onder doet voor de Gillette en Wilkinsons van deze wereld.

Weg met onnodig plastic afval!

Een safetyrazor en een open scheermes zijn dus manieren om de grote plastic verspilling als gevolg van scheren te beperken en jezelf op een duurzamere wijze te ontharen. Je moet er even aan wennen, maar met de juiste oefening zijn ze net zo makkelijk te gebruiken als je huidige wegwerpmesjes. Zeker een safetyrazor kan goed door zowel mannen als vrouwen gebruikt worden, op alle plekken van het lichaam. Toegegeven, bij beide alternatieven creëer je nog wel een beetje afval, maar het dunne metalen mesje kan zeer goed gerecycled worden. Ook is het zo dat je in aanschaf van de houder meestal wat duurder uit bent dan bij conventioneel scheren, maar in ruil daarvoor heb je dan ook een houder die, met de juiste zorg, een leven lang mee gaat. Je hoeft alleen de mesjes te vervangen (en die zijn heel erg goedkoop in vergelijking met wat je nu koopt). De houders zijn ook nog eens echte eyecatchers in de badkamer.

Natuurlijk mogen we niet vergeten dat scheerschuim ook een milieu aspect heeft, maar ons advies is om eerst deze nieuwe scheermethodes uit te proberen. Bevallen die en heb je ze onder de knie, kijk dan naar duurzame alternatieven voor scheerschuim.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Lotte

    ik een beetje bang ben voor snijden en het gebruiksgemak. Hoe groot is de kans dat ik mijzelf snijdt, bijvoorbeeld als ik mijn bikinilijn of oksels scheer?

    1. Hanneke (Redactie)

      De kans is iets groter dan met een wegwerpscheermesje, maar zeker met een safetyrazor en je aandacht er bij met het scheren heb ik mijzelf nog niet vaak gesneden op die plekken. Probeer er anders eerst eens je benen mee te scheren, die zijn door het grote oppervlak makkelijk om op te oefenen om het mes op de juiste manier te gebruiken.

      1. Lotte

        Bedankt Hanneke, ik ga het gewoon proberen!

  2. Nic

    ‘Ouderwets’ scheren met een krabbertje niet alleen milieuvriendelijker, maar geeft ook een beter resultaat en minder irritatie is mijn ervaring

  3. 83087

    Vergeet niet dat een scheerapparaat of epilator wat mij betreft ook als duurzaam gezien kan worden he! Tuurlijk kosten die in productie vele malen meer energie en grondstof dan bovenstaande alternatieven, maar ze gaan ook een flink aantal jaren mee. Toegegeven, een safetyrazor is nog wel iets duurzamer en vooral ook goedkoper, maar elektrisch scheren of epileren mogen we niet zomaar uitsluiten.

  4. Noa

    Ik vind het ook altijd zonde (en schaam me altijd een beetje) als ik plastic gebruiksvoorwerpen moet gebruiken. Metaal wordt gewoon weer uit de vuilnis opgevist, en kan eindeloos herbruikt worden. Inderdaad: weg met onnodig afval!

Geef een reactie